Po prvi put u Jajcu se održala manifestacija „Dani srednjovjekovlja“, koja je okupila viteške grupe iz BiH i okruženja.

 
Nakon okupljanja vitezova u gradskom parku nadomak vodopada uslijedio je mimohod vitezova do tvrđave, gdje je upriličen prijem kod kralja, a nakon toga i viteške igre.
 
Na ovoj manifestaciji učestovale viteške grupe iz gradova koje su usko vezane s Jajcem. Prije svega iz Stoca došli su vitezovi Herceg Stjepana, iz Klisa došli su vitezovi Petra Kružića.
 
Također, stigli su vitezovi iz Šibenika, a ova dva grada su povezana graditeljski. U srednjem vijeku Jajčani su se školovali u Dalmaciji u Šibeniku.
 
Dani srednjovjekovlja predstavljaju jednu od rijetkih kulturno-turističkih manifestacija koja ima za cilj predstaviti bogatu srednjovjekovnu baštinu u našoj zemlji, a posebnu dimenziju joj daje činjenica da se održava u kraljevskom gradu Jajcu, gdje je stolovao posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević.
 
Program za djecu
 
U okviru ove manifestacije organizatori su pripremili program za djecu pa tako priređena im je lutkarska radionica, škola mačevanja i streličarstva te performansi s vatrom.
 
Organizator ove manifestacije je Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala, a generalni pokrovitelj je Općina Jajce.

 
Otvorena izložba
 
Ova manifestacija otvorena je gostujućom izložbom „U potrazi za bosanskim srednjovjekovljem – Pavao Anđelić”. Autorica izložbe je magistar arheologije Samra Terzić.
 
Izložba je otvorena za posjetitelje do 11. jula u prostorijama Etno muzeja Jajca koji se nalazi u zgradi Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca.
 

Pogledajte fografije u našem Facebook albumu.

 
 
 
 

(Avaz/foto: JU Agencija Jajce)