Ako je suditi prema broju turista i gostiju koje viđamo po gradovima BiH, slobodno možemo reći da je ljetna turistička sezona otvorena.

Prema podacima Federalne agencije za statistiku, u travnju je zabilježeno 85.217 dolazaka, što je za 26,2 posto više nego lani, a za 67,5 posto nego u ožujku ove godine.

Poseban doživljaj

Podaci nam govore da ove godine možemo oboriti rekord po broju turista, jer ih je u prva četiri mjeseca došlo više od 201.000, a ostvareno je 385.000 noćenja. U poređenju s prva četiri mjeseca 2016., 30.000 turista više posjetilo je Federaciju, a ostvareno je čak 63.000 noćenja više.

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo kazala je da bolju turističku sezonu možemo prepoznati i bez statistike. Bosna i Hercegovina postala je interesantna destinacija i turisti iz mnogih zemalja odlučuju odmor provesti u zemlji koja pruža poseban doživljaj i može odgovoriti na sve njihove potrebe.

BiH je zemlja koja obiluje kulturno-povijesnim spomenicima, netaknutom prirodom, imamo more, jezera, divlje rijeke, planine, razvijen zdravstveni i religijski turizam i možemo ponuditi svakom turisti ono što traži, od adrenalinskog sporta do lješkarenja u prirodi, kazala je Đapo.

Zadovoljni potražnjom

Ističe da su joj hotelijeri s kojima je razgovarala prenijeli da su potpuno spremni za sezonu, a neki su već i popunjeni s rezervacijama u naredna dva mjeseca.

Turističke agencije također su zadovoljne potražnjom za BiH. Zbog toga sam vrlo optimistična i mislim da će 2017. biti odlična i da ćemo oboriti rekord, ističe ministrica.

Gosti iz Azije

Mostar svake godine privuče veliki broj turista, a gosti u grad na Neretvi posebno vole dolaziti ljeti. Što se tiče predsezone, Andrija Kresić, direktor Turističke zajednice HNK, kazao je za „Avaz“ da trenutno ima najviše gostiju iz azijskih zemalja.

U grupama nam dolaze gosti iz Kine, Japana i Koreje. Oni se ne zadržavaju dugo, ali ih ima dosta. Hotelijeri su spremni i očekujemo rekordnu sezonu, kazao je Kresić.

 

 

 (avaz.ba/foto: JU Agencija Jajce)