Vjeruje se kako je prije skoro 50.000 godina, geološkim procesima, formiran poznati vodopad u Jajcu za kojeg se smatra da je jedini vodopad u svijetu koji se nalazi u centru jednog grada.

Magična ljepota prelijevanja vode u slapove najočitija je noću kada vodopad u tišini i pod zvjezdanim svodom stvara jedinstven umirujući zvuk, javlja Anadolu Agency (AA).

 Vodopad u Jajcu visok više od 20 metara našao se na brojnim razglednicama svijeta. Osim što živopisni brzaci rijeke Plive padaju niz sedrene stijene stvarajući vodopad, na istom mjestu Pliva se ulijeva u Vrbas. Ukrašen zelenilom, vodopad je privlačan i skakačima od kojih se samo najhrabriji odlučuju na skok iz jedna hladne rijeke u drugu.

Jajce svakodnevno pohodi veliki broj turista, ponajviše zbog vodopada koji se nije mijenjao kroz stoljeća dok su osvajači prolazili gradom. Ovaj postojani čuvar grada u dubokoj noći kroz isprepletena svjetla koja obasjavaju slapove čini poseban prizor.

Uz kristalno čistu vodu koja se kroz desetine metara obrušava, stvara se prizor koji je Plivski vodopad svrstao na listu dvanaest najljepših vodopada svijeta.

 

(Faktor.ba/foto: Samed Žužić)