U znak sjećanja na prof. dr. Dubravka Lovrenovića, koji je preminuo 17. januara 2017. godine, Društvo za zaštitu kulturno-povijesnih i prirodnih vrijednosti Jajce organizira naučni skup.

Događaj će se održati 20. januara 2018. godine u 11 sati u Velikoj dvorani Općine Jajce. Na skupu će, između ostalih, izlagati i predstavnik Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, izvršni funkcioner Mirzah Fočo.

 Profesor Dubravko Lovrenović je od 2002. do 2016. godine bio član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika. Tokom svih tih godina zajedničkog rada, profesor Lovrenović je dao nemjerljiv doprinos kako bi se očuvao i zaštitio veliki broj dobara kulturno-historijskog naslijeđa u Bosni i Hercegovini. U nepreglednoj listi profesionalnih uspjeha prof. Lovrenovića svakako će ostati upamćena njegova inicijativa, kao i predan rad i angažman na upisu stećaka na UNESCO-vu listu svjetskog naslijeđa. Zahvaljujući, između ostalog, njegovoj posvećenosti i istrajnosti, stećci koji su fenomen ovih prostora, dobili su svoje zasluženo mjesto kao dio baštine svijeta.

Povodom godišnjice smrti i u spomen na dugogodišnjeg kolegu i prijatelja, predstavnici Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika posjetili groblje Bare i položili cvijeće.

 

(Radiosarajevo.ba)