Koalicija za borbu protiv mržnje „Zajedno”, uz podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, u hotelu “Turist ’98” jučer su obilježili Međunarodni dan spomenika i spomeničkih cjelina.
Cilj ovog okupljanja bila je razmjena iskustava i dobrih praksi, a učešće na ovom skupu uzele su koalicije za borbu protiv mržnje iz “Prva tolerancija” iz Prijedora, “Koalicija razumijevanje” iz Viteza, koalicija iz Banja Luke i  Omladinski centar “Sloga” iz Gornjeg Vakuf/Uskoplja.
– Danas su nam došle četiri koalicije, dok su iz Sanskog Mosta otkazali, nisu mogli doći. Imali smo  veoma konstruktivnu diskusiju, pritom smo razmijenili različita iskustva. Ovaj sastanak može biti temelj bolje i daljnje suradnje u budućnosti. S obzirom da nam za vikend padaju praznici, obilježavanje ovoga dana smo iz praktičnih razloga, pomjerili za danas, rekao je Goran Crnogorac, predsjednik koalicije za borbu protiv mržnje “Zajedno” iz Jajca.
Ima li boljeg mjesta za obilježavanje Međunarodnog dana spomenika i spomeničke baštine, koji su svjedoci bogate historije i ljudskog postojanja nego u gradu muzeju koji sa svojih 29 nacionalnih spomenika postao magnet za turiste iz svih krajeva svijeta.
-U Jajcu je stolovao i posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević, koji je bio i posljednji despot Srbije. Njegove kosti počivaju u Muzeju posljednjeg bosanskog kralja, koji se nalazi u sklopu franjevačkog samostana u Jajcu 15, ističe Crnogorac.
Prošlost kraljevskog grada iščitava se kroz historijske slojeve, a napose kroz nacionalne spomenike, ali i one koji to nisu, a svjedoče o prošlosti i načinu života i tradiciji prostora i ljudi u njemu. Naravno, i priroda je ovdje bila izdašnija nego na nekom drugom mjestu.
-Spomenici kulture u Jajcu su jednom prirodnom ambijentu, kojim dominira rijeka Pliva i Vrbas, okolo su šume, a ako kruna svega toga pojavljuje se kultna mitska scena vodopada, naglasio je hroničar Jajca Tvrtko Zrile.
Nakon sastanka, učesnici su obišli spomenike u staroj gradskoj jezgri Jajca. U svojstvu vodića, a kratki čas historije održali su gradski hroničar Tvrtko Zrile i profesor historije Mirko Ljubez.
Nakon turističkog obilaska grada Jajca i njegovih spomeničkih cjelina, druženje je nastavljeno uz zajednički ručak.
 
 
(Jajce Online/federalna)