Kraljevski grad Jajce nalazi se na ušću rijeke Plive u Vrbas. Grad na obalama prelijepih rijeka oduvijek je privlačio osvajače koji su naseljavali ovo područje od najstarijih vremena. Grad Jajce je bio prijestolnica posljednjih bosanskih kraljeva među kojima i Stjepana Tomaševića (1461-1463). U ovom periodu srednjovjekovni bosanski gradovi postaju mjesta pismenosti, nauke i kulture.

Osim kultruno-historijskih spomenika koji obiluju u ovom gradu, kojeg neki nazivaju i muzej na otvernom, Jajce je poznato po prirodnim ljepotama koje ga okružuju. Tu se prije svega izdvaja Plivski vodopad koji se nalazi u samom centru grada i glavna je turistička atrakcija.

Na svega pet kilometara od Jajca, u srcu Bosne i Hercegovine, nalaze se Veliko i Malo Plivsko jezero. Nastala su transformacijom toka rijeke Plive i najveća su prirodna akumulacija u našoj državi, te jedan od bisera ponude zbog koje morate posjetiti Jajce i okolinu.

Između Velikog i Malog Plivskog jezera, na sedrenoj barijeri izgrađene su plivske vodenice, koje se u Jajcu popularno nazivaju i mlinčići. Dvadeset vodenica pokrivenih šindrom izgrađeno je od hrastovog drveta prije više stotina godina. One su sjajno očuvan prikaz lokalne tesarske vještine i tradicionalnog načina građenja i idealan motiv za fotografije.

Poredane jedna do druge i danas prkose vremenu, dok bistra Pliva teče između njih. Zbog prirodne, historijske, arhitektonske, geološke i naučne vrijednosti Kulturni krajolik-Plivska jezera sa kompleksom vodenica (mlinova) na rijeci Plivi 2009. godine je proglašen nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Jezera nude brojne mogućnosti za rekreaciju, od ribolova, vožnje kajaka, kanua ili pedaline, plivanja, odbojke, vožnje bicikla ili šetnje. Uz Plivska jezera nalaze se auto kamp, apartmani, hotel, motel, restorani i izletišta, pa je ovo područje idealno za odmor za cijelu porodicu.