O imenu gradića Jajca, za umjetničke duše bisera na Vrbasu, kroz dugu historiju su se ispredale različite priče, ali zasigurno taj šarmer gradić, koji nas zavodi svojom ljepotom, uvijek je bio i ostao – Jajce! 

Brojne su narodne predaje o nastanku imena grada na Vrbasu prepoznatljivom po krasnim, Plivskim vodopadima. od čije ljepote čovjeku zastaje dah. O imenu gradića Jajca, za umjetničke duše bisera na Vrbas, kroz dugu historiju su se ispredale različite priče, ali zasigurno nije mijenjao ime. Taj šarmer gradić, koji nas zavodi svojom ljepotom, uvijek je bio i ostao – Jajce! 

Jedna od legendi kazuje da su neimari prilikom zidanja grada “u malter stavljali jaja da bi malter bio čvršći, što je motiv koji se često javlja u predajama i kod gradnji dugih naselja. Druga predaja kazuje da je “tvrđava-grad sagrađena na jajolikoj stijeni, pa otuda i ime grada”.

 Neki historičari ime grada dovode sa imenom legendarnog vojvode kastela Grmuše, graditelja. između ostalog i naselja Jajice na lijevoj obali ljepotice Une u Bihaćkom kotaru.

Prema nekim sačuvanim zapisima, koji svjedoče kako su u ruševine tog kastela, raznesenih prije 1889. godine, nađen pernati buzdovan i koplje mađarske forme. Jedan od zapisa svjedoči da je tu, prije 500 godina, živio vojvoda Jajica…No, u ovom i u drugim slučajevima, sve su to ipak samo pretpostavke bez zasnovanih činjenica.

(aura.ba / foto: Agencija Jajce)