Jučer su uz pratnju direktorice turističke agencije iz Banja Luke „Zepter Passport“, Milene Pavlović i gospodina Milana Bukare,  Jajce  posjetili profesori i stručnjaci iz oblasti turizma iz NR Kine (Singapura).

Gospoda: Jianjun Liang, Liyan Liu, Dr. David Wang, Dr. Wenzhang Dou, Jin Frank Li, profesori na Univerzitetu u Singapuru trenutno borave u Bosni i Hercegovini s ciljem analiziranja turističkog tržišta, te kreiranja paketa ponude prilagođenog za kinesko turističko tržište. Trenutno koordiniraju rad od oko 1500 turističkih radnika u Singapuru i okolici. Boravak u BiH, na preporuku ministra ekonomskih poslova NR Kine, obuhvata i radne sastanke sa predstavnicima izvršne vlasti Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine, u kontekstu investiranja u turističku infrastrukturu i gradnje hotela ili drugih sadržaja prilagođenih za potrebe turista iz ovog dijela svijeta. Svake godine Europsko turističko tržište posjeti oko 6 000 000 turista, dok ovaj dio Europe posjeti oko 1 500 000 turista iz Kine, s tendencijom rasta.

Iako je najavljen kratak boravak u  Jajcu, gosti su izrazili želju za  posjetu značajnijim kulturno-povijesnim znamenitostima i prirodnim vrijednostima. Uz pratnju djelatnika JU Agencije, te obilazak pomenutih znamenitosti, u Jajcu su se zadržali nekoliko sati. Iznenađeni bogatstvom prirodne i kulturne baštine jajačkog kraja, zaključili su da će i Jajce biti u fokusu njihove analize i uključivanja u itinerere  koje budu predlagali za ovaj dio Europe najznačajnijim turističkim agencijama Kine za narednih nekoliko godina.