Da je grad Jajce ove godine postao hit turistička destinacija, dokazuje i veliki broj kvalitetnih manifestacija i sportskih događanja koji svakodnevno upotpunjuju i onako bogatu turističku ponudu prirodnih i kulturnih atrakcija.

Nakon 4. Međunarodnih skokova sa vodopada, na red je došlo 16. Državno prvenstvo u kajaku i kanuu na mirnim vodama koje će se odrćati na Velikom Plivskom jezeru, a učestvovat će ekipe iz cijele BiH

Očekuje se oko 200 takmičara, a natjecanje će se odvijati u svim kategorijama, od najmlađih kadeta do seniora, muškarca i žena.

Prvenstvo će trajati dva dana i to 26.i 27., a svečana ceramonija otvaranja previđena je u petak 25. avgusta na Velikom Plivskom jezeru. s početkom od 19.30 sati.

Veslači Srbije i Turske zajedno treniraju

Plivska jezera su atrakcija za kajak i kanu, jer se voda smatra “teškom”.

Tradicionalno anglosaksonski sport, veslanje je kao svoju bazu u bivšoj Jugoslaviji imalo upravo Jajce. Gusta jezerska voda i dobra temperatura zraka, optimalni su uslovi za trening.

Olimpijci Srbije, Turske, Hrvatske, svjetska su vesla koja treniraju na Plivskom Jezeru . Ta činjenica označila je da se Jajce vraća na staze stare sportske – turističke slave.

 Održano Evropsko i Svjetsko prvenstvo 

Na ovim vodama 1963. godine je održano 7. Evropsko i Svjetsko prvenstvo na kojem je sudjelovalo preko 500 takmičara iz 22 države, što je bila nezapamćena posjeta u dotadašnjim natjecanjima svjetskog nivoa.

Zahvaljujući uspješnoj organizaciji, ovdje se nastavljaju natjecanja raznih kategorija i od tada se u natjecateljske svrhe koriste samo eko-čamci, bez motora, jer je ovo jezero dobilo značaj i u pogledu ekologije.

Od aktivnosti u posljednje vrijeme, važno je istaći da su 2002., 2003. i 2016. godine. u julu održani državno i međunarodno natjecanje na mirnim i divljim vodama.

Generalni pokrovitelj je Općina Jajce, Kajakaški kanu savez BiH i KKK “Jajce”.

 

 

(Jajce Online)