Danas 17.11.2023. godine povodom obilježavanja 562. godine od krunidbe kralja Stjepana Tomaševića u crkvi sv. Marije, Jajce je posjetila Federalna ministrica okoliša i turizma dr. sc. Nasiha Pozder.

Ovo je prva službena posjeta ministrice Jajcu od imenovanja. Prilikom posjete Jajcu susrela je se sa ravnateljem JU „Agencije za kulturno povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca“ gosp. Antom Brtanom.

Ravnatelj je upoznao ministricu Pozder s najvažnijim aktivnostima vezanim za rad JU Agencije u narednoj 2024. godini. Posebno se razgovaralo o aktivnostima vezanim za prostor Plivskih jezera, potrebama za hotelskim smještajem visoke kategorije te unaprjeđenju kvalitete usluge u oblasti gastronomije kao i aktivnostima federalne razine vlasti na procesu UNESCO nominacije.

Ministrica Pozder je ranije kao stručna osoba sudjelovala u aktivnostima izrade planske dokumentacije Jajca i vrlo je dobro upoznata o značaju Jajca u kontekstu Bosne i Hercegovine i šire.

Federalno ministarstvo će posebnu podršku pružati JU Agenciji u nastojanjima zaštite Plivskih jezera i njihovo stavljanje u funkciju održivog razvoja turizma. Jajce će imati podršku ministarstva u nastojanju da dio svoje baštine afirmira i zaštiti kao UNESCO lokalitet, te naposljetku će podržati rad Parlamentarne nestranačke radne grupe za prirodno i kulturno naslijeđe s posebnim osvrtom na potrebe ove lokalne zajednice.

 

(JU “Agencija Jajce”)