U povodu 22. aprila Dana planete Zemlje Općina Jajce u saradnji sa nevladinim organizacijama, sportskim kolektivima, javnim ustanovama i građanima organizovala je uspješno veliku akciju uređenja obala rijeke Plive i gradskih parkova. 
 
Učestvovalo je oko 120 članova raznih udruženja iz našeg grada. Prikupljeno je 180 vreća otpada. Posebno treba naglasiti da je većina učesnika bila mlađa od 18 godina.
 
Od udruženja i sportskih klubova,akciji su se odazvali: SRU Zlatovčica, Rukometni klub Jajce, KUD Jajce, NK Metalleghe bsi, OK Dijamant, OK Nansen Jajce, Društvo za zaštitu povijesnih i prirodnih vrijednosti, MK Padrino, KK Vodopad,volonteri Crvenog križa, Rafting klub Jajce, Omladinski centar, KPP Jajce i PD Ćusine.

 
Treba istaknuti učešće Šumarije Jajce čiji su radnici uredili jedno od najkvalitetnijih izvorišta pitke vode u mjestu Brišići. Postavljeno je drveno korito i klupe za odmor. JKP Čistoća i zelenilo se pobrinulo da prikupljeni otpad bude uklonjen na odgovarajuću deponiju.
 
Na kraju,može se zaključiti da jajačke organizacije brinu o svojoj okolini i da je dan planete Zemlje dostojno obilježen.
 
Jučerašnja akcija je podržana od strane općinskog načelnika Edina Hozana, Agencije za kulturno povijesnu i prirodnu baštinu i porodice Borislava Kresojevića iz Švedske kroz nabavku vreća,rukavica, kupovinu namirnica za zajednički ručak i osvježavajućih napitaka za učesnike.
 
 
 
(Jajce Online/Velid Hrnjić)