Dana, 20.06.2018. godine u prostorijama JU „Agencije za kulturno – povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca” otvorena je prva gostujuća izložba pod nazivom „U potrazi za bosanskim srednjovjekovljem – Pavao Anđelić” .  Izložba je nastala u Visokom kao rezultat ovogodišnjeg ICOM – ovog  programa „Dana muzeja 2018. godine”  pod geslom Hiper povezani muzeji – novi pristup, nova publika i 65. godišnjeg obilježavanja nastanka JU „Zavičajnog muzeja Visoko”. Kako bi se do kraja ispoštovala ICOM-ova ovogodišnja poruka, odlučili smo dovesti izložbu i u naš Kraljevski grad Jajce.


Autorica izložbe je MA arheologije gđica Samra Terzić. Na izložbi je predstavljen Pavlov život: biografija, bibliografija radova, osobni predmeti, nagrade i priznanja, fokus radova, eksponati iz zbrike Zavičajnog muzeja Visoko, pečati srednjovjekovnih bosankih vladara i vlastele iz srednjovjekovne zbirke Zavičajnog muzeja Visoko, te ostali mnogobrojni predmeti, fotografije i ilustracije. Prilikom otvorenja uzvanicima se obratio ravnatelj JU „Agencije za kulturno – povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca” gdin Mijat Saraf, ravnatelj JU „Zavičajnog muzeja Visoko” gdin Elvedin Šabanović i sama autorica gđica Samra Terzić. Izložba je otvorena od 20.06.2018. godine do 11.07.2018. godine, svaki radni dan od 09:00 do 17:00 sati.

Ovom izložbom otvorena je i manifestacija “Dani srednjovjekovlja”, središnja svečanost će se održati 6.07. (petak) kada je planiran dolazak srednjovjekovnih skupina iz Bosne i Hercegovine i zemalja okruženja uz prikladan cjelodnevni program.