Anto Brtan je na čelo Agencije za za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala Općine Jajce došao početkom jeseni prošle godine. U nešto manje od dvije godine, Općina Jajce se pozicionirala kao turistička destinacija ‘broj jedan’ u Središnjoj Bosni. Za artinfo.ba Brtan je govori o turističkim potencijalima i atraktivnim sadržajima koje Jajce nudi, te najavljuje skorašnje 5. Skokove s vodopada Plive…

U proteklim mjesecima, koje ste sve sadržaje organizirali?

Moj prvi konkretniji potez bio je uređenje upravne zgrade, odnosno podrumskih prostorija u kojima se nalazio depo Zavičajne etno zbirke kako bi se zaustavilo dalje propadanje eksponata, ali i same zgrade. Vlastitim sredstvima, uz skromnu novčanu pomoć Federalnog ministarstva kulture i sporta, uspjeli smo završiti prvu fazu radova te sada radimo projekat za potpuno uređenje tog prostora i njegovu prenamjenu u izložbeni prostor. Kako bih ojačao kadrovske potencijale Agencije, krajem 2018. raspisao sam natječaj i zaposlio dvoje mladih arheologa, te jednu magistricu turizma. Ubrzo smo pokrenuli arheološka istraživanja na lokalitetu Carevog polja, gdje je, prema predaji, pogubljen posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević. Istraživanja još uvijek nismo okončali zbog nerazumijevanja vlasnika zemljišta na kojem smo započeli istraživanja. Sredinom studenog organizirali smo obljetnicu (557.) krunidbe kralja Stjepana Tomaševića na kojoj je, između ostalih, bio i kardinal Vinko Puljić. Tim povodom Studentski teatar Franjevačke teologije iz Sarajeva izveo je predstavu „Kraljica Bosne“. Krajem prošle godine organizirali smo veliku akciju čišćenja nacionalnih spomenika kojoj su se odazvale brojne nevladine organizacije i naši sugrađani. Time smo željeli potaknuti naše sugrađane da vode malo više pažnje o okolišu i prirodnim ljepotama.

Što možemo očekivati u budućnosti?

Jajce ima velike turističke potencijale, a na nama je da ih iskoristimo na najbolji način. Veliko i Malo plivsko jezero jedan su od naših najznačajnijih turističkih potencijala. Nedavno smo završili obnovu pješačkih staza oko vodenica na Plivi te taj prostor učinili sigurnijim i ljepšim. U planu je i uređenje šetnice uz Malo plivsko jezero te se nadam da će taj projekat biti završen do početka sljedeće turističke sezone. Naši gospodarstvenici također ulažu u razvoj turizma i uz malo više sinergije mogli bismo napraviti veliki iskorak u poboljšanju turističke ponude.
Kako od Jajca napraviti turističku destinaciju u Središnjoj Bosni broj jedan?
Možda nisam objektivan, ali mislim da je Jajce već sada turistička destinacija No.1 u Središnjoj Bosni. Ono na čemu svakako moramo poraditi jeste povećanje smještajnih kapaciteta. Jedan hotel s 4 ili 5 zvjezdica otvorio bi nam vrata i za goste veća platežne moći. To je ono što nam trenutno najviše nedostaje. Privatni smještaj također bi trebao biti više zastupljen, ali tu nam određene probleme stvara i pravna regulativa jer ljudi teško mogu dobiti potrebne dozvole za iznajmljivanje svojih kapaciteta pa su prinuđeni čekati bolja vremena ili raditi „na crno“. Moramo poraditi na strategiji kojom bismo obuhvatili sva naša prirodna i kulturna bogatstva, te pronaći sredstva kako bismo ih u što boljem svjetlu prezentirali našim gostima. Vjerski turizam također bi mogao, uz malo bolji marketing i minimalna ulaganja, povećati naše ukupne turističke potencijale.

Možete li otkriti neke detalje o skorašnjim Skokovima s vodopada Plive?

Zadnjih mjesec dana intenzivno smo radili na čišćenju bazena ispod vodopada, jer upravo zbog velikih nanosa pijeska i mulja prošle godine nismo mogli održati skokove s vodopada. Firma „Extreme Explorer“ iz Mostara odradila je ovaj zahtjevni posao i sada možemo reći da smo ispunili glavni preduvjet za organiziranje skokova, a to je sigurnost naših natjecatelja. Prošli vikend bio sam sa suradnicima u Kragujevcu gdje su održani skokovi, te sam upoznao najvažnije ljude koji se bave tim ekstremnim i atraktivnim sportom. Obradovali su se kada smo im rekli da će se skokovi u Jajcu ove godine održati i većina je potvrdila svoj dolazak.
Peti međunarodni natjecateljski skokovi s vodopada održat će se 17. kolovoza. Ovih dana ćemo oformiti organizacijski odbor koji će izvršiti sve neophodne pripreme, te odrediti propozicije natjecanja i nagradni fond. Nadamo se lijepom vremenu i velikom broju natjecatelja i gostiju.
Što sve turisti iz svijeta, ali iz BiH, mogu posjetiti u Jajcu?
Jajce ima 30 nacionalnih spomenika, a ja ću ovdje spomenuti samo neke od njih tj. one za koje naši turisti izražavaju najviše interesa.
Nacionalni spomenik „Plivska jezera s vodenicama na Plivi“, koji nudi kupališta, prelijepi ambijent za šetnju i odmor, auto-kamp i bungalove s teniskim terenima, hotele s bogatom gastro ponudom, čamce i brodove za uživanje na jezerima, te niz drugih sadržaja;
Stari grad u Jajcu s tvrđavom, gdje posjetitelji mogu uživati u prelijepom pogledu, družiti se s Vitezovima kraljevskog grada Jajca, koji imaju svoj tabor na tvrđavi i povremeno dolaze vježbati i zabaviti turiste, djeca mogu vježbati gađanje s lukom i strijelom…
Podzemna crkva/katakombe s Medvjed kulom, koju je sagradio vojvoda Hrvoje Vukčić Hrvatinić;
Hram boga Mitrasa, jedan od najočuvanijih u ovom dijelu Europe;
Zavičajna etno zbirka, također smještena na starom gradu;
Vodopad rijeke Plive iznad kojeg će uskoro biti izgrađen zip-line pa će turisti moći uživati u jedinstvenoj atrakciji;
Franjevački muzej u kojem se čuvaju posmrtni ostaci posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića;
Nacionalni spomenik „Kraljev grob“ na kojem ćemo krajem ljeta započeti radove na obnovi i rekonstrukciji;
Muzej II. zasjedanja AVNOJ-a, za ljubitelje naše bliže povijesti;
nekoliko nekropola stećaka, te brojne vjerske objekte koji su također nacionalni spomenici Bosne i Hercegovine…

Koji su to najveći problemi u radu Agencije, odnosno, imate li dovoljne potpore s viših razina vlasti u projektima koje provodite?

Nekih osobitih problema u funkcioniranju Agencije nema. Upravljamo velikim brojem nacionalnih spomenika što iziskuje veliku angažiranost i značajna sredstva. Imamo dobru suradnju i potporu od strane Općine Jajce, ali sredstva koja nam oni mogu izdvojiti nisu dostatna za kvalitetnu skrb o svim našim kulturno-povijesnim znamenitostima. Od viših razina vlasti dobivamo, uglavnom, načelnu potporu. Nadam se da će se to mijenjati u budućnosti i da će država, a tu prije svega mislim na Federalnu razinu vlasti, imati više razumijevanja za naše potrebe i projekte koje namjeravamo realizirati.

web Agencije—> https://www.agencija-jajce.ba/

RI/ Artinfo.ba