Ukoliko volite prirodu i divite se njenim najrazličitijim oblicima, onda su vodopadi Bosne i Hercegovine mjesta koje ultimativno trebate posjetiti. Donosimo vam listu sedam najljepših vodopada u BiH, koju je sastavio DEPO PORTAL.

7. VODOPAD BLIHIN SKOK

Na rijeci Blihi, lijevoj pritoci Sane, nalazi se Blihin skok, veličanstveni vodopad visine 72 m. Poseban je fenomen da iz tako male rječice nastaje tako visok vodopad, najviši u slivu rijeke Une i formira malo jezerce. Smješten je 14 km od Sanskog Mosta u naselju Fajtovci, a prilazni putevi i staza do vodopada su dobro uređeni jer se vodopad želi učiniti što pristupačnijim za posjetioce. Ono što zapravo i privlači posjetioce je rekreativni vid boravka i jedinstvena ljepota nedirnutog krajolika koji osvaja svojom prirodnom raznolikošću i skladnošću oblika i boja u bilo kojem razdoblju godine.

Lokalitet Blihinog skoka predstavlja omiljenu izletničku destinaciju lokalnog stanovništva, ali i ribolovaca. Naime, odmah ispod vodopada čest su prizor brojni ribari koji se nadaju ulovu pastrmke ili klena, najzastupljenijih ribljih vrsta ovdje. U ljetnim mjesecima u ovaj vodotok uđe veliki broj škobalja na mrijest. Vodopad je stavljen i pod zaštitu države kao spomenik prirode.

6.  VODOPAD SKAKAVAC U PERUĆICI

U najvećem očuvanom prašumskom rezervatu u Evropi, prašumi Perućici istoimeni tok obrazuje vodopad Skakavac visine 76 metara. Nalaze se u okviru Nacionalnog parka „Sutjeska“ u čijem okviru imaju status posebne važnosti. Vodopad je smješten   u području koje posjeduje izvanredno bogatu floru i faunu. Oni koji se odluče posjetiti prašumu i vodopad očekuje istinska avantura zbog teže pristupačnosti ovom regionu kroz staze raznolikim pejzažima gustih šumskih kompleksa. U rezervatu nije dozvoljena nikakva intervencija čovjeka, čak ni sječa bolesnih stabala koja se sruše od posljedica prirodnih nepogoda.

Skakavac5. PLIVSKI VODOPAD

Sedrene stijene preko kojih se prelijevaju vode Plive i stvaraju vodopad, zabilježen je i upamćen na najstarijim razglednicama po čemu je grad postao svjetski poznat. Plivski vodopad u Jajcu, visine 22,2 metara, svrstava se  među 12 najljepših na svijetu. Brzaci, slapovi, jezera  i vodopad na rijeci Plivi predstavljaju kuriozitetne hidrološke pojave, kao i značajne turističke resurse. Jedini se nalazi u najstrožem centru nekog grada i ujedno čini ušće. Bez obzira na razlog posjete Jajcu, vodopad je nezaobilazna tačka i glavni razlog posjete Jajcu za većinu turista.

4.VODOPAD SKAKAVAC – SARAJEVO

Samo 12 km od visokih zgrada, gradskog asfalta i buke Sarajeva nalazi se potpuna suprotnost tome: vodopad Skakavc, jedno od najljepših prirodnih atraktivnosti i mjesto za odmor u kome su zastupljene smreka i jela i šume bukve te endemske i rijetke vrste, na izraženim planinskim obroncima.

Nalazi se na rječici Skakavac, u izvorištu rijeke Vogošće i sa visinom od 98 metara predstavlja najviši vodopad Bosne i Hercegovine, a peti najviši vodopad na Balkanu. Do uže zone vodopada moze se doći autom do rampe, a odatle oko 2 km, šetnjom ili biciklom kroz prelijepe prirodne pjezaže. Iako nema veliki protok vode odlikuje se izuzetnom ljepotom, naročito zimi kada njegov slap okuje led oblikujući fantastične prizore. Područje pruža mogućnosti za razvoj različitih oblika sportsko – rekreativnog turizma kao što su planinarenje, biciklizam, foto safari, orijentacijska takmičenja te razvoj izletničkog i ekoturizma.

Skakavac Sarajevo


 

3.SLAPOVI MARTIN BRODA

Nacionalni park „Una“ pored širokih zona namjenjenih turizmu i rekreaciji ima i strogo zaštićene zone među kojima se ističu vodopadi, bukovi, sedrene barijere u Martin Brodu i Štrbačkom buku.

Sedreno područje u Martin Brodu obuhvata brojne slapove od kojih se izdvajaju Jalački, Srednji i Donji, te Veliki slap (buk). Veliki buk najveći je i najljepši dio Martin Broda. Ovaj vodopad ima sedrenu barijeru visoku 54 m, a preko nje se prelijeva prosječno 63 m3/s vode. Ukoliko odlučite posjetiti Martin Brod možete uživati u organizovanim pješačkim rutama, gdje se obilazi manastir Rmanj i martinbrodski slapovi i vodopadi, što predstavlja jedinstven spoj kulturno-historijskog naslijeđa i prirodnih ljepota. Turisti u Martin Brod najviše dolaze zbog odmora, ribolova ali i bogate gastronomske ponude.

Slapovi Martin Broda

2.VODOPAD KRAVICE

Rijeka Trebižat duž cijelog toka sadrži brojne slapove, bukove, meandre kao i ujezerenja s manjim otocima. Svakako najpoznatiji i najimpresivniji sedronosni vodopad na Trebižatu su Kravice – geomorfološki spomenik prirode u Bosni i Hercegovini, koji se nalazi u Studencima blizu Ljubuškog. Visine je 26 metara, sa prelijepim vodenim amfiteatrom ispod vodopada. Iza vodopada se nalazi sedreno jezero, a zelenilo koje ga okružuje (trava povijuša) daje cijelom području veličanstven izgled iskonske prirodne cjeline. Ovo mjesto je najbolje posjetiti u proljeće kada je najviša razina vodopada a okolna priroda je blještavo zelena.

Idealno je za izlete kao kupališna destinacija, a na vodopadu Kravice postoji  pećina, otvorena sa obje strane, bogata pećinskim nakitom. Izlet na Kravicama može se upotpuniti obilaskom također prelijepog vodopada Koćuša koji se nalazi nešto uzvodnije, a vrijedni posjete su i neobični slapovi koje pravi rijeka Buna na svom ušću u Neretvu.

Kravice

1. ŠTRBAČKI BUK

Štrbački buk se satoji od tri sedrena odsjeka širine 40 m, a visine 23,5 m. Smješten je između Loskuma i Kestenovca u klisurastoj dolini Une. Zajedno sa Velikim slapom predstavlja jedan od najprivlačnijih i najvrednijih spomenika prirode. U zoni vodopada i slapova odvijaju se i zanimljive turističke aktivnosti kao što rafting, kajak, kanu, posebna vrsta ronjenja, tzv. speed river diving, koje je okupilo mnoge turiste  iz Češke, Mađarske, Francuske,  Njemačke, a tu je i Una Regata sa jednom od najuzbudljivijih rafting staza u Evropi. Zbog svega ovoga, nalazi se na prvom mjestu za najljepši vodopad u izboru DEPO PORTALA.

Štrbački buk