U nedjelju 21.juna na Plivskom jezeru uz defile svih takmičara i bogat kulturno – umjetnički program, te prisustvo brojnih zvaničnika i gostiju, upriličena je ceremonija proglašenja plasmana te dodjela medalja i priznanja čime je 35.Svjetsko prvenstvo u mušičarenju završeno.

Grad domaćin ovog velikog događaja bio je Jajce s gradovima, Donji Vakuf, Ključ, Šipovo i Ribnik, na čijim rijekama se odvijalo samo takmičenje.

Za učešće na šampionatu prijavila se 31 zemlja sa 250 takmičara. Za reprezentaciju BiH takmičili su se Aleksandar Đukić, Željko Prpić, Jovo Dević, Saša Jeremić, Siniša Bovan, Borislav Španja i Samir Kalušić.

Prvo mjesto pripalo je Španiji, a slijede je Sjedinjene Američke Države.Bosna i Hercegovina zauzela je odlično treće mjesto.

Pojedinačno prvo mjesto je osvojio Piotr Marchewka iz Poljske, drugo mjesto Nikola Trebjesanin iz Crne Gore i treće mjesto Devin Olsen iz SAD-a.

Pojedinačno, najbolji plasman od bh. takmičara ima Željko Prpić koji je zauzeo 6. mjesto, slijedi ga Aleksandar Đukić na 8. mjestu, Saša Jeremić na 37. mjestu, Jovo Dević na 59. mjestu i Siniša Bovan na 81. mjestu- stoji na zvaničnom sajtu Sportsko ribolovnog saveza BiH.

Zanimljivo je bilo slavlje Španaca koji su sa lokalnim stanovništvom zaigrali Bosansko kolo. Svoju pobjedu su posvetili nedavno preminulom kapitenu reprezentacije, te su kroz suze primili medalje.