Direktor JU „Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca“ ,Huso Hadžić i Amir Bašimamović referent za turizam, posjetili su legendarnog mostarskog skakača Emira Balića.

Agencija će 01.08. 2015. godine organizirati 2. Međunarodne takmičarske skokove s vodopada u Jajcu. U Balićevom domu razgovaralo se upravo o skokovima s vodopada u Jajcu. Direktor Agencije je ponudio Baliću da bude predsjednik žirija 2. Međunarodne takmičarske skokove s vodopada u Jajcu, što je gospodi Balić srdačno prihvatio i izjavio: „Gledao samo snimke lijepo ste vi to napravili prošle godine, i ako sam bio pozvan i prošle godine zbog zdravstvenih razloga nisam uspio doći. Ove godine dolazim u Jajce i prihvatam da budem predsjednik žirija.

Emir Balić je legendarni bosanskohercegovački skakač s mostarskog Starog mosta. Balić je posljednji put skočio sa Starog mosta 1996, u 61. godini života.

U zvaničnim takmičenjima učestvovao je 20 puta, a sa svojom čuvenom lastom pobijedio je 13 puta. Četiri puta je bio drugi, a tri puta treći.

2008. objavio je knjigu Sjećanja, koja je izdana u saradnji s Klubom skakača u vodu Mostari. Knjiga je izdana u 1.000 primjeraka.

Prošle godine se pokazalo da su skokovi s vodopada jedna od najboljih manifestacija u Jajcu. Vijesti o skokovima su preuzeli 64 medija diljem svijeta. Posebno nas raduje da su skokovi zanimali medije u Njemačkoj, Srbiji, Hrvatskoj te mnogim drugim zemljama. Imali smo poziv novinara čak i iz daleke Amerike. Ove godine želimo napraviti još bolju manifestaciju i nama je izuzetna čast i zadovoljstvo da u žiriju imamo mostarsku živu legendu Emira Balića.

 

Treba istači da će član žirija biti još jedna legenda iz Mostara, radi se o Mirsadu Dedi Pašiću, koji je prošle godine bio predsjednik žirija-ističu u Agenciji.