U okviru 2. Sajma turizma i eko proizvoda STEP 2015, održan je okrugli sto: „Razvoj turizma s akcentom na arheološki turizam“, a gost predavač je bio svjetski poznati arheolog dr. Semir Osmanagić, koji je pronašao kompleks piramida u Visokom.

Posjetiocima je jasno predstavio svoju strategiju i viziju izlaska Bosne i Hercegovine iz krize, u čemu posebno vidi šansu kroz razvoj poljoprivrede, korštenje vodenih potencijala, energije, turizma, kao izgradnji i korišenju putne  infrastrukture.


U svom izlaganju ukazao je na šanse i mogućnosti razvoja turizma, posebno Jajca, grada koji je bogat kulturno historijskim i prirodnim znamenitostima.

Priusutni su se interesovali za Oštro brdo ( Titovo brdo) koje oblikom podsjeća na piramidalnu tvorevinu, na što je dr. Semir Osmanagić  odgvorio  kako je upoznat s tim lokalitetom i vrlo je moguće da se radi o piramidi, ali  trebaju se provesti daljnja istraživanja za koja je voljan pomoći i stavlja se na raspolaganje.

Predsjedavajući Općinskog vijeća i profesor povijesti u Srednjoj strukovnoj školi “Jajce” Mirko Ljubez je potvrdio, kako je sa svojim učenicama pronašao ulaz u podzemni tunel kojeg su površno istražili u dubini od 50 m.

Grad Jajce predstavlja pozornicu, na kojoj su nastali mnogi važni događaji i dokumenti, ali također iznjedrene su i mnoge znamenite ličnosti, te se svakako pisanim, ali i usmenim predanjima prepričava bogata prošlost ovog grada. Neobični pejzaži i prelijep krajolik, koji stvaraju rijeka Pliva sa veličanstvenim vodopadom, koji se obrušava niz sedru, visoku 21 metar i spada među 12 najljepših vodopada u svijetu, te nestaje u kanjonu rijeke Vrbasa i baš u ovom gradu se ujedinjuju u jedno, svakako vrijedi vidjeti.

Ovaj grad ima veliki turistički značaj, te je kapija grada širom otvorena za sve posjetitelje.

(Jajce Online)