Primopredaja moći sv. Luke evanđelista obavljena je 21. svibnja u franjevačkom samostanu Male braće u Dubrovniku. Gvardijan fra Veselko Grubišić predao je gvardijanu franjevačkog samostana sv. Luke iz Jajca (BiH) fra Zoranu Mandiću dio moći prsta sv. Luke evanđelista. Pod komisijom koju je oformio dubrovački biskup Mate Uzinić otvoren je moćnik “prsta sv. Luke” koji se čuva u samostanu Male braće, i dio moći odvojen je za Franjevački samostan u Jajcu, gdje su se ove moći određeno vrijeme čuvale. Moći “noge sv. Luke” čuvaju se u riznici dubrovačke katedrale. Ne zna se točno kada i kako su moći sv. Luke dospjele u Dubrovnik, ali natpis na relikvijaru koji čuva samostan Male braće “R S Lucee Vangel Loci Stagni” /Relikvije sv. Luke evanđelista, mjesta Ston/ potvrđuje da su se nalazile u Stonu i da je za njih u to doba napravljena oklopnica u obliku prsta. Vjerojatno je to bilo u drugoj polovici XVI. stoljeća kad je franjevac Bonifacije Drakulica Stjepović postao stonski biskup. Taj franjevac bio je prije toga kustos Svete zemlje i donio je u Ston moći “kolone bičevanja Kristova”, koje se također u moćniku, istog načina izrade, nalaze u samostanu Male braće, izvijestili su iz dubrovačkoga franjevačkog samostana.”www.ika.hr

 

 

 

“Osim ostataka franjevačke samostanske crkve sv. Marije, Toranj sv. Luke u Jajcu spadaju u najveće spomenike duhovne kulture Hrvata u Bosni i Hercegovini i svjedoče o sjaju i moći bosanskog kraljevstva, te umjetničkom dosegu jajačke klesarske škole.Papa Pio II. 7. studenog 1461. godine izdaje bulu po kojoj se dodjeljuje oprost svim vjernicima koji bi na marijanske blagdane posjetili crkvu sv. Marije u Jajcu. U crkvi su se, između 1459. i 1463. godine, čuvale moći (relikvije) sv. Luke Evanđelista što ih je u miraz donijela kraljica Mara kći srpskog despota, po čemu je Toranj i dobio ime. Nakon definitivnog osvajanja Jajca 1527. godine Turci su Toranj sv. Luke pretvorili u minaret. Džamija je nekoliko puta bila zahvaćena požarom, a od posljednjeg požara 1832. godine džamija nije bila u funkciji. Ostatak munare skinut je 1888. godine prilikom posjete princa Rudolfa Habsburškog Jajcu, dok je temeljita popravka izvršena 1949. – 1953. godine kada je i treća galerija oslobođena dozida.

Toranj sv. Luke je jedini potpuno sačuvan kampanil (tal. campanile – zvonik sagrađen bez izravne veze s crkvom) u unutrašnjosti Balkana, a spomenikom kulture proglašen je još 1892. godine.”(Prof. Bruno Ljubez)