Dana 05.05. 2015, godine u Jajcu je potpisan Sporazum o implementaciji projekta „Unaprijeđenje i promocija turističke ponude u Općinima/opštinama Jajce i Mrkonjić Grad“. Sporazum su zajedno potpisati načelnik općine Jajce, Edin Hozan, i načelnica opštine Mrkonjić Grad, Divna Aničić. Međuopćinska saradnja se sprovodi u okviru Projekta integrisanog lokalnog razvoja (ILDP), koji predstavlja zajedničku inicijativu Vlade Švicarske i UNDP-a u BiH.

Projekat je zasnovan na međuopćinskoj saradnji Jajca i Mrkonjić Grada, a njime se predviđa izrada zajedničkih promotivnih materijala i zajednički nastup na dva sajma turizma u BiH. Ukupna vrijednost ovog projekta je 170.400 KM, od čega opštine Jajce i Mrkonjić Grad zajednički finansiraju iznos od 85.500 KM, a projekat ILDP 84.900 KM. Ovim sredstvima će se urediti kupališta, napraviti nova trim staza na Balkani i uvesti besplatan internet na Plivskim jezerima- istakli su nakon potpisivanja načelnici općina Jajce i Mrkonjić grad.

Podrška realizaciji projekata međuopćinske saradnje, koji su od strateškog značaja za lokalne samouprave u BiH, jedna je od aktivnosti ILDP-a, te su putem Javnog poziva početkom 2015. godine za finansijsku podršku odabrana četiri projekta međuopštinske saradnje u BiH. Ukupna vrijednosti tih projekata iznosi 598.000 KM, od čega jedinice lokalne samouprave i njihovi partneri na projektima snose dio od 320.000 KM, a Vlada Švicarkse kroz ILDP iznos od 278.000 KM.

Mi podržavamo konkretne projekte razvoja, u ovom slučaju turizma. Inicijativa je došla od Općina Jajce i Mrkonjić grad koji su se prijavili na javni poziv. Ja smatram da su projekti iz oblasti turizma izuzetno značajni- istakla je predstavnica Vlade Švicarske, Regula Bäbler.

 

Današnji potpisan sporazum je dobar primjer, u praksi međuopćinske saradnje. Nadamo se s realizacijom ovog projekta da će se povećati prihodi lokalnih zajednica – istakao je šef regionalne kancelarije u Banjoj Luci UNDP u BiH, Goran Vukmir.