Klikom na fotografiju pogledajte video.

Plivski vodopad u središtu grada Jajca, jedan od dvanaest najljepših na svijetu, nastao je prije 50.000 godina. I nakon toliko godina nemoguće je proći dijelom puta, koji vodi kroz Jajce, a da se ne diviš ovoj prirodnoj ljepoti. Jajce se mijenjalo kroz historiju, mijenjale su se vlasti, ali je vodopad ostao isti. Prelijep i ponosan prkosi vremenu i osvajačima kojih je bilo mnogo.

Vodopad je postojao i prije grada Jajca. Prema količini sedre smatra se da je vodopad nastao prije 50.000 godina. Postoji priča da je Hrvoje Vukčić Hrvatinić, kada je podizao grad Jajce, pisao pismo svojoj supruzi koja se nalazila u jednoj tvrđavi u blizini Livna.

Napisao je da će napraviti najljepši grad u Bosni.

Turistički vodič u Javnoj ustanovi “Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca” Amir Bašimamović za Anadolu Agency (AA) priča da je vodopad u ovom gradu jedan od najljepših vodopada u BiH, a jedinstven je po tome što se nalazi u centru grada.

“Ovo je jedini vodopad u svijetu koji se nalazi u centru grada i to ga čini specifičnim i jedinstvenim. Spada u 12 najljepših vodopada u svijetu”, ispričao je Bašimamović.

Ispod vodopada se rijeka Pliva ulijeva u Vrbas, nakon čega zajedno nastavljaju put prema Savi.
“Rijeka Pliva pravi mnoštvo ovih sitnih kaskada, vodopada, a posljednja kaskada je oko 20 metara visok vodopad što čini simbol Jajca i BiH”, kazao je Bašimamović.

Podsjetio je da su prošle godine održani i prvi skokovi s vodopada, a koji će preći u tradiciju.
“I ove godine u avgustu planiramo ponovo da održimo takmičenje skokovi s vodopada. Već imamo potvrde da će biti međunarodnog karaktera. Doći će i takmičari iz Srbije i Slovenije”, ispričao je Bašimamović.
Građani Jajca su svakako ponosni na ovu ljepotu.

“Treba istaći da je vodopad nastao prirodnim putem. Zbog smanjenja toka rijeka Plive postojala je mogućnost da dođe do obrušavanja vodopada. Međutim, rađena je sanacija i u cijelo korito rijeke Plive je utrošeno oko devet miliona maraka”, kazao je Bašimamović.

Huso Hadžić, direktor Javne ustanove “Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca” ispričao je za AA da je 2013. godine, prema njihovim procjenama, Jajce posjetilo između 80.000 i 100.000 turista.

“Nažalost, proše godine, zbog poplava i svega što se dešavalo bilo je nešto manje posjeta. U suštini mi smo ipak zadovoljni jer je, prema našim procjenama, bilo više od 60.000 posjetilaca iz skoro 70 zemalja svijeta”, kazao je Hadžić.

Najviše posjetilaca je iz BiH, Slovenije, Hrvatske, a kada je Evropa u pitanju, nema zemlje iz koje nema posjeta.
“Čak ima posjeta i iz Australije, Izraela, američkih zemalja… Lakše je nabrojati zemlje iz kojih nema turista. Sve više Arapa posjećuje Jajce. Prethodne dvije godine smo radili na planu da ih što više privučemo. I ranije su dolazili i uglavnom su bili stacionirani na jezeru i vrlo rijetko su se mogli vidjeti u gradu”, istakao je Hadžić.
U posljednje vrijeme ih je najviše na vodopadu.

“Najveći broj posjetilaca vodopada prošle godine činili su Arapi. Njima je voda ono što je nama nafta”, kazao je Hadžić.

Prema njegovim riječima, turisti posjećuju različita mjesta, zavisno iz koje zemlje dolaze, ali generalno svi posjećuju Katakombe, Stari grad, vodopad, mlinčići, Plivska jezera, a i sam uži dio grada.

Hadžić ističe da rade sve da zaštite prirodne ljepote i historijske građevine Jajca, međutim, to nije dovoljno.
“Jajce ima 28 nacionalnih spomenika. Ja nisam zadovoljan s dosadašnjom zaštitom. Ne podcjenjujem što je do sada urađeno, ali mi imamo objekata koji su stari 300-400 pa i više godina i normalno da i vrijeme i sve ostalo utiče na njihovu otpornost. Naime, svake godine treba da se ulaže u njih. Još uvijek se ne ulaže dovoljno”, poručio je Hadžić, zastupajući mišljenje da je Jajce simbol BiH.

(Anadolija)