Oko 200 studenata poljskog Šleskog Tehničkog univerziteta 30. aprila ove godine kreće na tradicionalnu trku autostopom, a njihov krajnji cilj je Jajce.

Utrke autostopom među studentima u Poljskoj su postale tradicionalne, a pravila takmičenja su veoma jednostavna – oko 200 studenata krenut će u isto vrijeme iz Gliwica. Mogu putovati isključivo autostopom, a prvi koji stigne u Jajce dobit će nagradu.

Bartosz Szymański, student Šleskog Tehničkog univerziteta, rekao nam je da ovo šesti put da njegove kolege organiziraju utrku autostopom. Do sada su putovali u Budimpeštu, Trst, Split, Ohrid i Tivat.

“Ideju smo dobili od drugih poljskih univerziteta koji redovno organiziraju ove utrke, a jedan od njih to radi već više od 15 godina”, kaže Szymanski.

Ističe da su Jajce izabrali zato što žele popularizirati određene destinacije među mladima u Poljskoj.

“Mladi ljudi u našoj zemlji uglavnom putuju u zemlje Zapadne Evrope, ali mi smo odabrali Jajce jer tu imamo sve što nam treba – jezero, predivan grad i prijateljske ljude”, kaže naš sagovornik.

Smatraju da putovanje autostopom nije ništa manje sigurno od putovanja autobusom ili vozom, te da se ne brinu da će im se nešto loše desiti.

“U proteklih pet godina nismo imali loših iskustava”, ističe.

Studenti su napravili i stranicu koja će pratiti njihov put, a na kojoj se kaže da će studenti otkriti prekrasne bosanske vodopade u Jajcu za koji smatraju da je jedna od najljepših neotkrivenih turističkih destinacija.

Izvor Klix