U sklopu regionalnog restauracijskog kampa koji je u Jajcu organizirala Švedska organizacija (Cultural Heritage without Borders – CHwB) obnovljene su četiri srednjovjekovne mlinice, koje su stradale u požaru 2011. godine. Građevinske radove je vršila građevinska firma Marušić d.o.o. uz veliku pomoć studenata arheologije, arhitekture i histotorije umjetnosti iz BiH, Grčke, Srbije, Albanije, Kosova i Hrvatske. Četrdeset studenata i studentica su u praktičnom dijelu restauracijskog kampa, pored napravljenih mlinica, još napravili i staze koje su bile neophodne za turistički razgled ovih mlinica. Treba istaći da su studenti posljednjih dana sklonuli dva velika kontejnera smeća i korova, te tako omogućili bolji protok vode na mlinicama.

Lejla Bečar iz Visokog i Berina Verlašević iz Sarajeva su bile učesnice kampa i izrazile su zadovoljstvo učinjenim radom, smještajem i naučenim vještinama.

Moram da pohvalim ovu grupu, jedna je od najboljih, zadovoljni smo urađenim poslom i smatramo ovaj kamp uspješnim, istakla je Aida Salketić – program asistent CHwB-a .

MLINČIĆI ĆE  BITI STAVLJENI U FUNKCIJU MLJEVENJA ŽITA

JU „Agencija za kulturnu-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca“ će omogućiti građanima da uz minimalnu naknadu zakupe neku od mlinica na upravljanje i tako vrate stari sjaj mlinovima. Postoje već određena sredstva za nabavku vitla i stavljanje u funkciju nekoliko mlinica. Agencija užurbano radi na sakupljanju dodatnih sredstava, te bi najsretniji bili kad bi svih 20 mlinica imali svoju funkciju. Cilj nam je omogućiti ljudima da kroz mljevenje žita ili prodaju suvenira ostvare sebi neku skromnu zaradu.


Više fotografija na našoj facebook stranici