Katakombe u Jajcu

Katakombe se nalaze unutar gradskih zidina, kod Medvjed kule. Spomenik je podzemna crkva isklesana u živoj stijeni. U periodu krajem 14. i početkom 15. stoljeća, moćni vojvoda Hrvoje Vukčić Hrvatinić dao je nalog da se isklešu Katakombe kao mjesto posljednjeg prebivališta vojvodske porodice Hrvatinića. Krajem 19. i početkom 20. stoljeća ulaz u Katakombe je nadsvođen nadzemnim kamenim trijemom. U predvorju na zidovima stijene, nalaze se nedovršeni reljefi Hrvoja i Hrvojevog grba, te isklesana ženska figura s ljiljanima u ruci. Iz predvorja se ulazi u crkvu građenu u romaničkom stilu, a zasvođenu u obliku ljiljana. Prva etaža (najniža etaža oko 11 m pod zemljom) crkve je kripta s oltarom na kome su uklesani križ, sunce i polumjesec. Druga etaža (oko 9 m pod zemljom) je prostorija crkve, gdje se nalaze dvije krstionice, dva grobna mjesta, oltar s pomoćnim stolicama.

Katakombe kroz historijske periode

U osmanskom periodu u Katakombe se zatvorio jedan derviš smatrajući ovo mjesto svetim. On je 40 dana boravio hraneći se samo hljebom i vodom. Nakon 40 dana od iscrpljenosti je imao čudan izgled, pa ga je narod i proglasio evlijom. U austrougarskom periodu jedan dosjetljivi trgovac zbog konstantne temperature od oko 10 stepeni C u Katakombama je skladištio pivo, a prodavao ga na platou. U periodu II. svjetskog rata pred II.zasjedanje AVNOJ-a cijeli vrhovni štab je bio smješten na platou Katakombi, a prilikom avijacije i bombardiranja skrivali su se u Katakombama. Postoji legenda da su imali tunel kroz koji su mogli doći do vodopada i da su prilikom jednog napada i pobjegli kroz taj tunel. Katakombe kao nacionalni spomenik možete posjetiti svaki dan. Cijena ulaznica je 2,00 KM, za djecu, studente i penzionere iz Bosne i Hercegovine imamo popust 1,00 KM.

Bogumilstvo, Katakombe i Crkva Bosanska

Bogumili ili Patareni su bili pripadnici Bosanske crkve. Bogumilstvo je gnostički religijskopolitički pokret osnovan za vrijeme prvog bugarskog carstva od strane sveštenika Bogumila za vrijeme vladavine cara Petra I u 10. vijeku. Crkva bosanska je bila autohtona crkva u Bosni koja je postojala tokom srednjeg vijeka. Bosna je od samog početka srednjeg vijeka bila posebna etnička, kulturna i politička cjelina. Ona je imala vlastiti kulturno-politički razvoj koji je doveo do stvaranja niza posebnosti, kako u sferi duhovnosti (domaća bogumilska vjera), tako i u kulturi (stećci, vlastitio pismo bosančica i dr.), politici (domaća vladarska dinastija banova i kraljeva, razvijena i jaka država), te niz drugih tipičnih bosanskih karakteristika koje su poznate širom svijeta. Pripadnik te Crkve Bosanske je u početku bio i Hrvoje Vukčić (po ocu Vukcu) Hrvatinić (po djedu Hrvatinu). Hrvoje je rođen u Kotor Varošu 1350 . godine a umro je 1416. godine također u rodnom mjestu. Za njega kažu da je bio jedan od najbogatiji ljudi u to doba. Zbog njegove bogumilske vjere i ova grobna crkva ili katakombe, kako je dobila u narodu ime, mogu se smatrati i bogumilskom crkvom.

Šest grupa Bugarskih bogumila do sad posjetilo Jajce

Prva grupa je bila u oktobru mjesecu 2013. godine koja je došla bez najavljene posjete i iznenadila prisutne molitvom u ovom zanimljivom spomeniku koji je pod zaštitom države. Kasnije su dolazili u manjim grupama do 20 ljudi. Posljednja grupa od 45 turista je bila u Jajcu u nedjelju 30.03.2014. godine. Zanimljiva molitva u kojoj prizivaju na Božiju blagost, mole se za očuvanje planete zemlje i čistoće vode na zemlji.

Ivan Titeryakov – Ivan Titerjakov predstavnik asocijacije turističkih vodiča Bugarske je rekao da je Jajce jako lijep grad i žao mu je bilo što su planirali samo sat vremena za ovaj grad. Najavio je dolazak u skorije vrijeme, gdje će sa ostlim grupama zadržati se dva ili više dana.

Tsvetanka Popova menadžer turističke agencije Irbis iz Bugarske, je najavila skori dolazak sa većim grupama na više dana.

Ostavili su zanimljive konce koje se nazivaju Martenice

Martenica (martenitsa) je rukotvorina izrađena od crvenih i bijelih vunenih niti te sadrži poruke dobrih i pozitivnih osjećaja i očekivanja. Ističe se u mjesecu martu, nosi se kao narukvica oko ruke, ali i vješa na grane stabala kao vjesnik proljeća i simbol plodnosti. Bijela boja pritom simbolizira čistoću, nevinost, sreću i ljepotu, a crvena boja vitalnost, zdravlje, ljubav i pobjedu. Crveno – bijele niti se i danas nalaze u Katakmbama i iz JU „Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca“ izjavili su da će ostaviti još neko vrijeme ove zanimljive niti.

Više fotografija na facebook stranici.

Dnevni Avaz je u svom današnjem izdanju 01.04.2014. godine pisao o ovoj zanimljivoj posjeti.

klikom na fotografiju otvoriti u punoj veličini