Više od 1.000 antifašista se okupilo u Jajcu na manifestaciji kojom je obilježena 73. godišnjica Drugog zasjedanja Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije

Počast poginulim borcima tom prilikom odali su borci Narodnooslobodilačkog rata, predstavnici nekoliko političkih stranaka i nevladinih organizacija te antifašisti iz gotovo svih republika bivše Jugoslavije.

Nakon polaganja cvijeća, održana je svečana akademija, te promocija knjige “Tito i mi – juče, danas, sutra”, čiji su autori: Mesihović, Bajtal, Muftić, Pejanović, Dukić i Zgodić.

Za petak, 29.novembra planirano je otvaranje izložbe „Anne Frank – Historija, Istorija, Povijest za danas“ s kojom će biti završeni „Dani AVNOJ-a 2016.“


Rade Filipović, član Udruženja Josip broz Tito iz Banjaluke svake godine dolazi u Jajce.

– Dolazak u Jajce znači poštivanje Drugog zasjedanja AVNOJ-a koje je nagovijestilo da će sloboda brzo doći i da će se stvoriti nova Jugoslavija, koja će u svom sastavu imati sve zbratimljene narode. To je veliku uspjeh u tom ratnom periodu, za Tita i sve one koji su s njim surađivali. Jedini recept pod ovom nebaskom kapom je njihov recept, a to je jedinstvo svih naroda. U Jajce dolazim svake godine u ovoj odori, sve dok ne odem na onaj svijet – rekao je Filipović.

Nakon obraćanja načelnika Općine Jajce Edina Hozana, predstavnika delegacija iz Srbije, Crne Gore, Makedonije i Slovenije, priustnima se obratio i Bakir Nakaš, predsjednik SABNOR-a BiH.

– ZAVNOBiH I AVNOJ, ta dva značajna datuma su neraskidivo vezana za našu budućcnost. Isti ti dokumenti trebaju da budu temelji buduće BiH koja ide ka Evropskoj uniji. U koliko dozvolimo da se podijeli i da dobijemo treći entitet onda i nema BiH. Neka ona bude onakava kako je zacrtana ovim dokumentima – rekao je Nakaš.

Drugo zasjedanje AVNOJ-a održano je 29. novembru 1943. godine u Jajcu, u prostorijama današnjeg muzeja AVNOJ-a. Tog dana  je donesena odluka o izgradnji Jugoslavije na federalnom principu

U jeku Drugog svjetskog rata i Narodnooslobodilačke antifašističke borbe u BiH i drugim bivšim jugoslovenskim republikama, toga dana u Jajce su pristigla 142 delegata iz svih krajeva tadašnje Jugoslavije. Tad je i Josip Broz Tito proglašen maršalom.

U zgradi održavanja Drugog zasjedanja AVNOJ-a danas se nalazi stalna muzejska postavka i to je jedan od najposjećenijih muzeja u Bosni i Hercegovini.

 

 

(avaz.ba)