Srednjovjekovne tvrđave u BiH nijemi su ali prkosni svjedoci burne prošlosti, umijeća življenja ali i umjetnosti građenja. Jedna od tvrđava koja i danas plijeni pažnju je ona u Jajcu, prijestolnici sredovjekovnog bosanskog kraljevstva, i gradu gdje je skončao posljednjih bosanski kralj Stjepan Tomašević.

Srednjovjekovne tvrđave iz geostrateških razloga uglavnom su građene na uzvišenjima, pa tako i ova u Jajcu. Pretpostavlja se da je gradnja počela u 13. stoljeću, ali je u narednim stoljećima nadograđivana, preko perioda Osmanske vlasti pa i Austro-Ugarske.

Utemeljitelj grada je veliki vojvoda bosanski Hrvoje Vukčić Hrvatinić, jedna od najutjecajnijih ličnosti srednjovjekovne Bosne.


Jajačka tvrđava dio je srednjovjekovnog kompleksa grada Jajca, na nadmorskoj visini od 470 metara. Na sjeverozapadnom i jugoistočnom uglu tvrđave su dva jaka četverostrana tornja, a pretpostavlja se da je jedan toranj bio i na sjeveroistočnom uglu. Prvobitni se ulaz u tvrđavu nalazio na zapadnoj strani.

Na jugozapadnom dijelu tvrđave nalazi se portal sa kraljevskim grbom. Nastanak portala može se datirati u vremenski okvir, od druge vladavine kralja Tvrtka II do vladavine kralja Stjepana Tomaševića. Po oblikovanju portala sa kraljevskim grbom u duhu kasne gotike, veoma je sličan portalu sa tvrđave Bobovac.

U periodu osmanske vladavine grade se potporni zidovi, da bi se ojačali zidovi tvrđave. Unutar zidova tvrđave nalazila se džamija i barutana. Krajem 18. ili početkom 19. stoljeća na tvrđavi se izgrađuju puškarnice, otvaraju se druga vrata istočno od kraljevskih, dok je kraljevski portal zazidan. U doba austrougarske vladavine, pored barutane sagrađen je rezervoar za vodu.

Iako Jajce slovi za muzej na otvorenom, tvrđava ima poseban status među svim spomenicima. Termin “Kraljevski grad” Jajce nosi s ponosom, jer je tu krunisan posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević u Crkvi Svete Marije. Crkva se nalazi unutar historijske jezgre grada, a puni naziv je Crkva Svete Marije sa Zvonikom Svetog Luke.

Ljepota arhitekture ovakvih zdanja i dug prema prošlosti upozoravaju nas da ovaj i slične historijske spomenike trebamo održavati i na svaki mogući način sačuvati od zaborava.

 

 

 

(Klix.ba)

(foto: JU Agencija Jajce)