U Jajcu će 13. studenog 2016. godine bit će održan solistički koncert “Balkan Madness – BH edition” pijaniste Bartolomeja Stankovića. Koncert će se održati u u Domu Kulture „Jajce“ s početkom u 18 sati, ulaz je slobodan.

Pored njega na koncertu će nastupiti i Zbor „Nikola Šop“ te Mandolinski sastav „Stjepan Tomašević“.

Program koncerta uključuje kompozicije bosanskohercegovačkih kompozitora umjetničke glazbe Milana Prebande, Milana Jeličanina, Josipa Magdića, Asima Horozića, Armena Škobalja, Dražana Kosorića, Davida Mastikose i Samira Fejzića.

Na ovom koncertu, nazvanom po istoimenoj kompoziciji za klavir Balkan Madness Samira Fejzića, publika će moći uživati u različitim umjetničkim stilovima, počevši od neoklasicizma, neoromantizma, preko modernih stilova jazza, avangarde i ekspresionizma, pa sve do etno melosa i sevdalinke.

Posebnost koncerta, koji je u potpunosti posvećen domaćem umjetničkom stvaralaštvu s ciljem promocije bh. umjetničke glazbe za klavir u zemlji i inozemstvu, jeste i da se među kompozicijama koje će Bartolomej Stanković izvesti, nalaze i tri kompozicije Armena Škobalja, Davida Mastikose i Samira Fejzića koje su nastale u zadnjih godinu dana, a posvećene su upravo Stankoviću, što je rezultat uzajamne suradnje i zajedničkog doprinosa razvoju bh. umjetničkog stvaralaštva.

Koncert Balkan Madness je svoju premijeru imao prošle godine u Goraždu povodom Dana državnosti BiH, svojim održavanjem u Jajcu svečano će se završiti „15. Šopovi dani na Plivi“.

Bartolomej Stanković, bh.pijanist i docent profesor na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu, iza sebe broji niz solističkih koncerata na kojima je uvijek davao značaj i djelima bh. kompozitora, počevši od Glazbenog biennala u Zagrebu 2013. godine gdje je predstavljao Bosnu i Hercegovinu, zatim izvedbi „Toccate“ Samira Fejzića i „Sonate“ Asima Horozića na solističkim koncertima u Sarajevu, Splitu i Zagrebu, do solističkog koncerta Balkan Madness BH edition.

U planu je koncertna turneja Balkan Madness koncerta koji će biti predstavljen 2016. godine u Beču i Zagrebu, a zatim i u ostalim gradovima diljem Europe u 2017. godini. Osim što je održao brojne koncerte i predavanja, osnivač je i direktor muzičkog festivala Visočke večeri muzike uVisokom.

Sponzori koncerta su: Općina Jajce, Vlada KSB, Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, BH Telecom, Središnja Uprava HKD Napredak.

 

plakat-koncert-mali

 

 

(hkd napredak jajce)