Dodaju kako je do BiH potrebno samo dva i pol sata vožnje avionom iz Londona te da je naša zemlja posebno dobro iskustvo svim putnicima kojima je dosadila susjedna Hrvatska i koji žele da otkriju sve čari uzbudljive i gorske zemlje 20. godina nakon katastrofalnog rata.

Oni ističu kako se malo koja zemlja istočne Evrope može pohvaliti da je kulturno središte u kojem se susreću istok i zapad i to sve u granicama u obliku srca.

“Pronaći ćete mješavinu najspektakularnijih utjecaja od Osmanske do Austro-Ugarske historije”, piše Standard predstavljajući deset razloga zbog kojih bi turisti trebali posjetiti BiH u 2016. godini.

Skakanje sa Starog mosta u Mostaru

Svima onima koji su u potrazi za andrenalnom Standard savjetuje da posjete Mostar i pokušaju skočiti u Neretvu sa Starog mosta u prelijepom Mostaru. Podsjećaju da se svakog jula u ovom gradu održavaju kolektivni skokovi u rijeku pri tome savjetujući turiste da prije skoka angažuju nekoga ko će ih obučiti s obzirom na to da su nažalost neki skokovi završili tragično.

Niske cijene

“Nevjerovatno, ali je tako. Sarajevo je jedna od najjeftinijih evropskih metropola, a izvan grada cijene su još niže”, piše Standard. Dodaju da su cijene u Hrvatskoj nešto više, odnosno da su približne cijenama u zapadnoj Evropi, dok turista u našoj zemlji može dobro jesti za samo 3 ili 5 KM, odnosno 1,50 funti.

Hrana je odlična

Hrana u Bosni i Hercegovine je skoro u potpunosti organska, a kako navode bh. kuhinja pruža mnogo izborima gurmanima koji bi željeli degustirati tursku, austro-ugarsku i balkansku kuhinju. Posjetiocima savjetuju da obavezno jedu u sarajevskom tradicionalnom restoranu “Dveri”. Standard navodi i da je BiH raj za ljubitelje mesa, ali da postoje i mjesta za vegetarijance poput “Karuza” u Sarajevu.

Zemlja rastućeg turizma

Našu zemlju predstavili su kao jednu od posljednjih neotkrivenih područja južnih Alpa u kojoj je turizam rastući sektor pri tome preporučujući znatiželjnima da prije drugih posjete BiH i vide njenu nesmetanu ljepotu.

Zemlja avanture

U BiH postoji nekoliko mjesta u kojim turisti mogu uživati u planinarenju, prekrasnoj prirodi, raftingu, kupanju i skijanju. Preporučuju posjetu Perućici za koju navode da je jedna od posljednjih izvornih šuma sa smrekom, jelom i bukvom, odnosno stablima koje ponekada prelaze i visinu od 50 metara i to sve u prostoru gdje se nalaze vodopadi visoki čak 70 metara. Onima koji nisu za ovu vrstu avanture savjetuju da posjete Bjelašnicu.

Arhitektura

Uprkos tome što su mnogi stari gradovi u BiH uništenu u toku rata građevinsko naslijeđe u BiH u dalje je impresivno stranim posjetiocima. Posebno im je zanimljivo miješanje osmanskog sa kasnijim evropskim stilovima. Standard ovdje posebno izdvaja Sarajevo i Mostar u kojem se nalaze stare sahat kule, utvrde i kamene zgrade te prelijepa dvorišta.

Deseci dvoraca u BiH

Standard navodi da su u 15. stoljeću Osmanlije stigle na ovaj prostor te izgradile dvorce koji su poslije pripali Austro-Ugarskoj koja je nastavila s gradnjom. Iz ovog razloga BiH je raj za ljubitelje dvoraca i historije. Posebno ističu Jajce u kojem se nalazi poznata tvrđava koja je služila kao dom domaćim kraljevima, te tvrđavu u Tešnju.

Možete istražiti Balkan

Balkanski poluotok je jedan od najneistraženijih dijelova Evrope u koji turisti posljednjih godina sve više dolazi. Standard preporučuje da Sarajevo bude početna destinacija sa koje će turisti krenuti u istraživanje poluotoka i kulturnog blaga Crne Gore, Makedonije, Hrvatske i Albanije.

Najveća piramida u svijetu

Kako ističu to je teorija istraživača Semira Osmanagića koji tvrdi da se u Visokom nalazi najveća svjetska piramida Visočica. Navode da su naučna istraživanja pokazala kako na tom mjestu zapravo nema piramide, ali da je još uvijek fascinantno vidjeti neobični geološki nastanak.

Posjetite tirkiznu Unu

Jedna od rijeka koju su posebno istakla jeste tirkizna Una na kojoj je moguće napraviti savršene fotografije za Instagram. Mještani savjetuju izlet u Kostelski buk.

Orginalni tekst možete pogledati ovdje.