Jajce će u periodu od 18. do 23. jula 2016. godine biti domaćin prve likovne kolonije pod nazivom “JAJCE ART 2016.”. Organizator i domaćin kolonije je JU “Dom kulture Jajce” Jajce, a generalni pokrovitelj Općina Jajce.

Prva likovna kolonija u Jajcu zvanično počinje 23.07.2016. godine u 19:00 sati, kada će se u holu Doma kulture održati svečanost otvaranja, a gosti, učesnici kolonije su: Samija Mašić – magistar slikarstva, Senad Begić – akademski slikar, Meho Čaušević – doktor umjetnosti, Armina Hatić – likovna umjetnica iz Austrije, Enis Hasndžiković – likovni umjetnik, Faljić Mustafa – likovni umjetnik.

Pored navedenih u likovnoj koloniji učešće će uzeti i naš sugrađanin, akademski slikar Samir Hažbić.

Likovna kolonija odvijati će se na lokacijama grada Jajca koje po svojim historijskim, kulturnim i prirodnim obilježjima najvjernije prezentuju Jajce te državu Bosnu i Hercegovinu u cjelini. Pomenuti slikari će tokom svog boravka u Jajcu posjetiti najznačajnije kulturno–historijske spomenike, te na svojim platnima ovjekovječiti trenutke provedene u gradu Jajcu.

Posljednjeg dana, 23.07.2016. godine bit će organizovana izložba radova nastalih u okviru prve likovne kolonije koja će se održati u Gradskoj galeriji Jajce sa početkom u 17:00 sati.

Ovom prilikom pozivamo sve naše sugrađane da svojim prisustvom uveličaju sadržaje likovne kolonije, te na taj način pokažu i dokažu da je Jajce oduvijek bilo i da će ostati centar kulturnih zbivanja Bosne i Hercegovine.

(Izvor: Jajce Online)