Od 1977. godine u cijelom svijetu se obilježava Međunarodni dan muzeja. Na ovaj dan, muzeji sudjeluju u planiranju različitih kreativnih događaja i aktivnosti koje se odnose na temu Međunarodnog dana muzeja, naglašavajući time važnost uloge muzeja kao institucije koja služi društvu i njegovom razvoju. Cilj Međunarodnog dana muzeja je da se podigne svijest o tome da su muzeji važna sredstva kulturne razmjene, obogaćivanja kultura i razvoja uzajamnog razumijevanja, saradnje i mira među narodima.

JU „ Agencija za kulturno -povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca“ će tim povodom organizovati niz događaja u Etno muzeju u Jajcu u vremenskom periodu od 18.05. do 21.05.2016. godine.


Prvi i drugi dan ove manifestacije će biti prilagođen najmlađim generacijama, djeci uzrasta od 4 do 12 godina, za koje je pripremljena igra „Istražimo muzej“. Program za najmlađe traje od 18:00 do 20:00 sati, a ulaz za sve posjetioce je besplatan. Po završetku istraživanja muzeja, sve učesnike čeka slatko iznenađenje. Radujemo se vašem dolasku.