Na Ajfelovom ili Plivskom mostu u Jajcu, nedaleko od vodopada, na kovanoj ogradi preko koje se pruža pogled na posljednji počinak Plive zaključano je na stotine različitih katanaca s ispisanim imenima, datumima i porukama.

Ljubavni katanci nisu samo jajačka stvar, ima ih u mnogim evropskim i svjetskim gradovima, oni su interaktivna izložba na otvorenom, umjetnička instalacija koja, kao i nadolazeće proljeće, budi nadu i vraća vjeru u pravu ljubav.

-Dovoljno je da nabavite katanac, na njemu ispišete poruku, zaključate ga na lanac na Ajfelovom ili Plivskom mostu i ključ bacite u Plivu.Tako se, prema vjerovanju zaljubljenih, ostvaruje magija vječne ljubavi. Zbog velikog broja postavljenih katanaca, JU „Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca“ je postavila novi, četiri metra dugi lanac, rekao je Tvrtko Zrile, hroničar Jajca.

Ovaj običaj postoji već nekoliko godina. Pretpostavlja se da je najprije zaživio u Firenci.

Najstariji datum koji smo mogli vidjeti na nekom od katanca je iz 2010. godine, mnogi su već postali nečitki, tek na nekima su imena ugravirana dok su na većini njih napisana flomasterom ili urezana, neki su i zahrđali, ali još uvijek drže ljubav onih koji su ih postavili zaključanom i čvrstom.

Ukoliko pravi ljudi prepoznaju ovaj trend, Jajce bi mogao imati novo turističko obilježje pored postojećih. Ne tako slavno kao možda Julijin balkon u Veroni, ali ipak mjesto vrijedno zanimanja.

 

 

 

(avaz.ba)