+387 (0) 30 659 888
info@agencija-jajce.ba
Ul. Sv. Luke 15 Jajce, Federacija BiH, 70101, Bosna i HercegovinaD
ana, 20.06.2018. godine u prostorijama JU „Agencije za kulturno – povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca” otvorena je prva gostujuća izložba pod nazivom „U potrazi za bosanskim srednjovjekovljem – Pavao Anđelić” .  Izložba je nastala u Visokom kao rezultat ovogodišnjeg ICOM – ovog  programa „Dana muzeja 2018. godine”  pod geslom Hiper povezani muzeji – novi pristup, nova publika i 65. godišnjeg obilježavanja nastanka JU „Zavičajnog muzeja Visoko”. Kako bi se do kraja ispoštovala ICOM-ova ovogodišnja poruka, odlučili smo dovesti izložbu i u naš Kraljevski grad Jajce.


Autorica izložbe je MA arheologije gđica Samra Terzić. Na izložbi je predstavljen Pavlov život: biografija, bibliografija radova, osobni predmeti, nagrade i priznanja, fokus radova, eksponati iz zbrike Zavičajnog muzeja Visoko, pečati srednjovjekovnih bosankih vladara i vlastele iz srednjovjekovne zbirke Zavičajnog muzeja Visoko, te ostali mnogobrojni predmeti, fotografije i ilustracije. Prilikom otvorenja uzvanicima se obratio ravnatelj JU „Agencije za kulturno – povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca” gdin Mijat Saraf, ravnatelj JU „Zavičajnog muzeja Visoko” gdin Elvedin Šabanović i sama autorica gđica Samra Terzić. Izložba je otvorena od 20.06.2018. godine do 11.07.2018. godine, svaki radni dan od 09:00 do 17:00 sati.Ovom izložbom otvorena je i manifestacija "Dani srednjovjekovlja", središnja svečanost će se održati 6.07. (petak) kada je planiran dolazak srednjovjekovnih skupina iz Bosne i Hercegovine i zemalja okruženja uz prikladan cjelodnevni program.
Vodenice na rijeci Plivi, udaljene 5 kilometara od centra Jajca, datiraju još iz srednjeg vijeka.
 
Dvadeset vodenica, izgrađenih na sedrenoj pregradi između Velikog i Malog plivskog jezera, daju veliki doprinos ambijentu povijesnog grada Jajca i izraz su lokalne tesarske vještine i tradicionalnog načina građenja.

 
Zbog prirodne, povijesne, arhitektonske, geološke i naučne vrijednosti kulturni krajolik-Plivska jezera s kompleksom vodenica (mlinova) na rijeci Plivi godine 2009. proglašen je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.
 
 
 
(radiosarajevo.ba / foto: JU Agenciaj Jajce)


U srijedu 13.6. 2018., Zlatko Kramarić generalni konzul Republike Hrvatske u Banja Luci, posjetio je Muzej Avnoja i JU Agenciju.

Ovom prilikom generalni konzul je uz muzeje posjetio i nacionalne spomenike Crkvu svete Marije, Medvjed kulu i Katakombe, te se upoznao sa bogatom prošlošću grada Jajca.
 


Djelatnici „JU Agencije za kulturno - povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca“ koje je predvodio gosp. Mijat Saraf, ravnatelj Agencije, posjetili su prostorije „ JU Zavičajnog muzeja u Visokom“ i tom prilikom detaljnije se upoznali sa programskim aktivnostima muzeja, gdje je aktualno predstavljena izložba “ U potrazi za bosanskim srednjovjekovljem – Pavao Anđelić (1920-1985)“ magistrice arheologije Samre Terzić,  u povodu 65. godišnjice od osnivanja muzeja u Visokom. 

Obzirom da je svojim arheološkim opusom Anđelić bio usko vezan i za općinu Jajce, dvije institucije tokom ove posjete dogovorile su prikaz izložbe u Jajcu, koja bi trebala biti svečano otvorena 20. lipnja 2018. godine.

Direktor Muzeja u Visokom, gosp. Elvedin Šabanović i gosp. Mijat Saraf, ravnatelj „Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca“ izrazili su obostrano zadovoljstvo navedenom posjetom te u budućnosti najavili zajedničku suradnju, od kojih je izložba „U potrazi za bosanskim srednjovjekovljem - Pavao Anđelić ( 1920-1985)“ samo prvi pozitivni korak ka tom cilju.


Izuzetno nam je zadovoljstvo najaviti otvaranje izložbe u zgradi JU „ Agencija za kulturno – povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turitičkih potencijala grada Jajca” u sklopu Etno zbirke, iz Visokog „U potrazi za bosanskim srednjovjekovljem – Pavao Anđelić”. Izložba nam dolazi iz grada Visokog i nastala je kao rezultat ovogodišnjeg ICOM – ovog programa „Hiper – povezani muzeji: novi pristup, nova publika”  i 65. obljetnice osnivanja Zavičajnog muzeja Visoko. Kako bi se do kraja ispoštovala ICOM-ova ovogodišnja poruka, odlučili smo dovesti izložbu i u naš Kraljevski grad.

Autorica izložbe je MA arheologije gđica Samra Terzić. Na izložbi je predstavljen Pavlov život: biografija, bibliografija radova, osobni predmeti, nagrade i priznanja, fokus radova, eksponati iz zbrike Zavičajnog muzeja Visoko, pečati srednjovjekovnih bosankih vladara i vlastele iz srednjovjekovne zbirke Zavičajnog muzeja Visoko, te ostali mnogobrojni predmeti, fotografije i ilustracije.

Pavao Anđelić je rođen 29. februara 1920. godine u Sultićima u području Neretvice, općina Konjic. Pohađao je Franjevačku klasičnu gimnaziju u Visokom, a po njenom završetku upisuje Franjevačku teologiju u Sarajevu, koju nije završio. Anđelić je završio Pravni fakultet u Zagrebu i vratio se u rodni Konjic gdje  je obnašao dužnost sreskog sudije i neko vrijeme profesora latinskog jezika.  Pedesetih godina prošlog stoljeća odlazi u Sarajevo gdje se zapošljava u Zavodu za zaštitu spomenika NR BiH, zatim u Zemaljskom muzeju BiH gradi karijeru arheologa specijaliziranog za srednji vijek. Svoj najveći doprinos je dao u riješavanju najzahtjevniji pitanja bosanskog srednjovjekovlja. Obavio je i veliki broj topografskih istraživanja i evidentirao značajan broj novih arheoloških nalazišta, prije svega u okolini Konjica i Visokog. Anđelić je dao svoj doprinos i u istraživanju Jajca kao srednjovjekovnog, kraljevskog grada. Naime, istraživao je Tvrđavu, crkvu svete Marije, srednjovjekovnu žitnu jamu u Jajcu, ... Radove o Jajcu možemo pronaći u Glasniku Zemaljskog muzeja, Zborniku krajiških muzeja, Naše starine,...

Otvaranje izložbe je 20. 06. 2018. godine u 18:00 sati u zgradi JU „ Agencija za kulturno – povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turitičkih potencijala grada Jajca” u sklopu Etno zbirke, u ulici svetoga Luke 15.
Izložba u Jajcu gostuje od 20. 06. 2018. godine do 11. 07. 2018. godine.