+387 (0) 30 659 888
info@agencija-jajce.ba
Ul. Sv. Luke 15 Jajce, Federacija BiH, 70101, Bosna i Hercegovina

Svjetski dan zaštite šuma obilježava se svake godine 21. marta i taj dan predstavlja priliku da se podsjeti na važnost šuma i njihove zaštite. Svjetske šumske površine znatno se smanjuju svake godine, upozoravaju stručnjaci.

Gubitak šuma nastavit će se zbog klimatskih promjena unatoč globalnim naporima za smanjenjem ispuštanja u atmosferu plinova s učinkom staklenika. Šume su danas ugrožene od lošeg gospodarenja, požara, poremećenog režima voda, kukaca, glodavaca, bakterija, gljivica, onečišćenja zraka, tla i voda, kiselih kiša i dr. 

U tom smislu zaštita šuma podrazumijeva primjereno gospodarenje, zaštitu šume od štetočina i požara, zaštitu šumskog tla i stabala te druge preventive mjere. No, unatoč svim faktorima od kojih je ugrožena šuma je još uvijek tu, ali joj je potrebna čovjekova zaštita. Ovogodišnjim aktivnostima želi se istaći uloga ne samo šuma nego i svih vrsta drveća koja rastu izvan šuma. Šume pokrivaju trećinu kopnene površine planete Zemlje, biološki su najraznovrsniji ekosistemi na kopnu, u kojima obitava više od pola kopnenih vrsta životinja, biljaka i insekata. 

Osim što su od iznimne važnosti u našoj borbi protiv klimatskih promjena, šume doprinose ravnoteži kisika, ugljik-dioksida i vlage u zraku, štite riječna područja i izvorišta voda. I uprkos svim tim neprocjenjivim ekološkim, privrednim, društvenim i zdravstvenim dobrobitima, čovjek uništava te iste šume bez kojih ne može živjeti. Krčenje je i dalje ozbiljan problem u cijelom svijetu.

Prema podacima UN-a, godišnje se uništi oko 13 miliona hektara šume; 12-20 posto emisija stakleničkih plinova u svijetu, koji prouzrokuju klimatske promjene, izazvano je upravo krčenjem šuma.

U Federaciji Bosne i Hercegovine šume i šumska zemljišta se prostiru na površini od oko 1.522.900 ha ili oko 48 posto površine. Ukupna zaliha svih državnih šuma je procijenjena na 161.997.182 m3, sa prosječnom zalihom od oko 199,4 m3/ha. Odnos državnih i privatnih šuma je 82:18 posto.

Imajući u vidu značaj šuma i šumarstva u Federaciji BiH, kontinuirano se radi na rješavanju problema u ovoj važnoj oblasti prije svega na njenom zakonskom uređenju. Međunarodni dan šuma je upozorenje svima nama da se ne ponašamo kao da “su prirodna bogatstva privatno vlasništvo”, nego da su to bogatstva koja moramo sačuvati i predati generacijama koje dolaze, upozoravaju iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

U povodu Svjetskog dana šuma iz tog ministarstva su pozvali obrazovne institucije (predškolske, školske i fakultete), kao i sve institucije u FBiH koje su odgovorne za stanje u društvu, a prije svega u šumarstvu, da narednih dana, u okviru svojih mogućnosti, organizuju aktivnosti u cilju podizanja svijesti o značaju šuma. 

Na sjednici Generalne skupštine Evropske poljoprivredne konfederacije 1971. godine odlučeno je da se prvi dan proljeća, 21. marta obilježava kao Svjetski dan šuma. Kasnije je i UN-ova organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) podržala ovu ideju vjerujući kako takav događaj može doprinijeti povećanju svijesti o očuvanju šuma i šumskih ekosistema.


(klix.ba)

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, na sjednici održanoj 12. ožujka proglasila je pet dobara nacionalnim spomenicima Bosne i Hercegovine. 

Predsjedatelj Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, Radoje Vidović i članovi prof. dr. Amir Pašić i Goran Milojević donijeli su Odluke o proglašenju pet dobara nacionalnim spomenicima BiH, saopćeno je iz Komisije. Inicijativu za pokretanje proglašenja lokaliteta Katica nacionalnim spomenikom BiH podnijelo je UG "Društvo za zaštitu kulturno-povijesnih i prirodnih vrijednosti Jajca", nekropola Katica ima 22 stećka, od kojih je većina sa karakterističnim nišama, a nalazi se u neposrednoj blizini Crkve sv. Franje Asiškog u Bistrici.

Pored povijesnog područja Nekropole sa stećcima na lokalitetu Katica u selu Bistrica koje se nalazi u Jajcu, nacionalnim spomenikom proglašeni su i sljedeći objekti: povijesni spomenik - Džamija u Podgori, općina Breza; graditeljska cjelina - Atik džamija u Ćivama (Gornje Vukovije), općina Kalesija; graditeljska cjelina - Crkva sv. Proroka Ilije zajedno s pokretnim nasljeđem i s pravoslavnim grobljem u Sedlarima, grad Trebinje; graditeljska cjelina - Tekija na Oglavku, općina Fojnica.
Mitrej (3./4. stoljeće n.e.) je najstariji nacionalni spomenik u Jajcu, te spada u jedan od najljepših spomenika antike u Bosni i Hercegovini. Kult boga svjetlosti – Mitre iz Perzije su širom Rimskog carstva donijeli vojnici i trgovci. Pripadnici mitraizma vjerovali su da bog svjetlosti carevima donosi slavu, vojnicima pobjedu, a običnom puku bolji život.
Reljef prikazuje boga Mitru odjevenog u perzijsku nošnju, kako jednim koljenom naliježe na bika i lijevom rukom ga drži za gubicu, dok mu desnom rukom zabija nož u srce. 
Spomenik svjedoči o burnom životu Jajca u doba Rimskog carstva
 Iz Društva za zaštitu kulturno - povijesnih i prirodnih vrijednosti Jajce spomenik je predstavio Tvrtko Zrile, na čemu mu se ispred Agencije za kulturno - povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca srdačno zahvaljujemo.Ekološki prihvatljiv turizam ili zeleni turizam (engl. green tourism) podržava očuvanje životne sredine, društveni razvoj i lokalnu ekonomiju. Primjeri poslovne prakse ekološki prihvatljivog turizma uključuju očuvanje vode i energije, sprovedbu projekata očuvanja zajednice, reciklažu i tretiranje otpada. Također, zapošljavanje ljudi iz lokalne zajednice ili nabavka lokalno proizvedenih proizvoda za restorane i prodavnice poklona su samo neki od primjera poznatih kao zelena praksa.

Očekuje se da se primjenom ovog koncepta poveća mogućnost zapošljavanja lokalnog stanovništva u sektoru turizma. Procjenjuje se da se kreiranjem jednog novog radnog mjesta u osnovnoj turističkoj industriji stvara jedno i po dodatno radno mjesto ili indirektni posao u ekonomiji vezanoj za turizam. Također, turisti koji su u potrazi za „zelenim“ turizmom, prema različitim međunarodnim statistikama, spremni su da plate više za ovakvo iskustvo.

U tom smislu, da li bi ekološki prihvatljiv turizam mogao biti prilika za bosansko-hercegovačku ekonomiju?


Koliko je zelen turizam u Bosni i Hercegovini?
 

"BiH se kreće u pravom smjeru u prihvatanju zelenog turizma, ali laganim koracima", kaže gospodin Eike Otto, konsultant za turizam i regionalni razvoj i jedan od vodećih njemačkih eksperata na ovome polju. On je trenutno angažovan od strane razvojnog programa Evropske unije i Vlade Njemačke, EU ProLocal programa, da podrži pozicioniranje Blidinja kao turističke destinacije u BiH, čime će se podržati i lokalni ekonomski razvoj. EU ProLocal je program ukupne vrijednosti 13 miliona eura koji ima za cilj povećanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća iz sektora sa potencijalom za rast, među kojima je i turizam.

EU ProLocal je nedavno organizovao studijsku posjetu predstavnika turističkih poduzetnika i članova udruženja „Visit Blidinje“ sličnim prirodnim parkovima u Njemačkoj. Vlasnici hotela i restorana, administratori parka prirode, te predstavnici opštine Blidinje ovom prilikom su se informisali o dobrim praksama od kojih bi se neke mogle primjeniti u BiH. Također, EU ProLocal podržava inicijativu da svaki turista pri posjeti Blidinju preuzme višekratnu vrećicu za otpatke i koristi je za odlaganje svog i i drugog sitnog otpada na koji naiđe tokom šetnje kroz park. Za ovu potrebu će se uspostaviti mjesta za preuzimanje otpada prikupljenog u višenamjenskoj vrećici.


Blidinje prihvata zeleni turizam 

Serviranje "Blidinjskog doručka", napravljenog samo od lokalno proizvedenih proizvoda, će u narednom periodu biti promovisano u smještajnim kapacitetima u ovom području.

"Kada neko dođe u posjetu Blidinju, ne želi da zasladi svoj čaj napravljen u Engleskoj, sa medom koji je proizvoden u Kini. To bi sve trebalo da budu samo lokalni proizvodi, uz dodatnu pažnju posvećenu posebnim režimima ishrane i željama turista, naročito vegetarijancima", sugeriše g. Otto.

EU ProLocal je do sada podržao brendiranje poklon korpe koja sadrži lokalne proizvode kao što su pripravak od borovih iglica, čaj, brašno, ljekoviti sirup. Uz pomoć programa EU Prolocal, Blidinje prihvata „zeleni“ turizam, a uz njega i nove goste i izvore prihoda. Ovo može poslužiti kao dobar primjer drugim destinacijama u BiH jer zeleni turizam predstavlja potencijal za revitalizaciju lokalnih ekonomija i dodatno doprinosi razvoju turizma, jednom od najbrže rastućih sektora u BiH.

EU ProLocal finansira Evropske unija sa 9 miliona eura, a dodatnih 4 miliona eura obezbijedila je Vlada Njemačke. Program implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u periodu od 2016.-2018. god,navodi se u saopštenju EU ProLocal-a.


(oslobođenje.ba)

Od 22. do 25. Februara/veljače na Beogradskom sajmu je održan jubilarni 40. Međunarodni sajam turizma.
Pod sloganom „Odmor te čeka!“ i ove godine predstavljene su najznačajnije turističke agencije, savezi i organizacije, hoteli, turistički centri, avio-kompanije, međunarodni tur-operatori.
Uz promociju najnovijih trendova  u međunarodnoj turističkoj industriji , Sajam turizma u Beogradu već četiri decenije otvara nove perspektive u razvoju turističkog biznisa.

Sajam turizma je mjesto za dijeljenje iskustava, pronalaženje ponuda, poslovne suradnje i poduhvate, specijalne popuste i ponude, kao otkrivanje novih posebnih aranžmana i ideja.

Regionalni i međunarodni karakter Sajma turizma potvrđuje činjenica da sve veći broj izlagača i posjetilaca dolazi iz svih dijelova svijeta što ponudu destinacija ove godine čini većom nego ranijih godina.

Jedan od najatraktivnijih segmenata u bogatoj ponudi Sajma turizma tradicionalno su first minut ponude i ekskluzivne sajamske pogodnosti za odmor.Uz ponudu Turističke zajednice SBK/KSB promovira se ukupna ponuda kantona, te turistička ponuda grada Jajca koju promovira JU "Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turstičkih potencijala grada Jajca.


Zgrada željezničke stanice Šipad u Jajcu nalazi se na desnoj obali rijeke Plive.  U odnosu na Stari grad zgrada se nalazi oko 500 m istočno. Predstavlja jedini objekt u ovom dijelu grada koji je izgrađen u vrijeme austrougarske uprave. 


Prva pruga u Bosni i Hercegovini puštena je u promet krajem prosinca 1872. godine. Bila je to pruga normalnog kolosijeka od Banje Luke do Dobrljina, u dužini od 87 km. Izgrađena je kao dio Carigradske magistrale koja je, prema planovima Otomanskog carstva, trebala povezati Carigrad i Beč. Nakon Berlinskog kongresa 1878. godine Bosna i Hercegovina je došla pod vlast Austro-Ugarske Monarhije. Austro-Ugarska već iste godine započinje intenzivnu gradnju željezničkih pruga u Bosni i Hercegovini kako bi osigurala snabdijevanje vojnih trupa, a kasnije vršila eksploataciju bosanskog rudnog i šumskog bogatstva. Iz Rumunije su prebačene lokomotive i vagoni za uzani kolosijek, što je odredilo karakter bosanskohercegovačkih pruga. To su bile pruge uzanog kolosijeka širine 76 cm koje su egzistirale u Bosni i Hercegovini 100 godina, ukinute su 1978. godine. Ovim prugama Bosna i Hercegovina bila je povezana s glavnim željezničkim prugama u Monarhiji. Jajce dobiva prvu uskotračnu prugu do Lašve 01.05.1895. godine koja je bila u vlasništvu Državne bosanskohercegovačke željeznice. Izgradnja šumskih željeznica u Bosni i Hercegovini za vrijeme austrougarske uprave povezana je s eksploatacijom bosanskih šuma i razvitkom drvne industrije. U početku se nije moglo pristupiti eksploataciji šuma u većim razmjerama zbog nedostatka potrebnih komunikacija. Da bi se to postiglo, bile su potrebne velike investicije za postrojenja, te za preradu drveta i izgradnju šumskih komunikacija, odnosno šumskih željezničkih kolosijeka. Najveće su bile pruge bečkog industrijalca Otta Steinbeissa u zapadnoj Bosni, koje će od 1919. godine prijeći u vlasništvo Šipada. Jedna od Steinbeissovih pruga bila je i uskotračna pruga Srnetica – Jajce koja je puštena u promet 10.01.1916. godine. Dužina pruge od Srnetice do Jajca iznosila je 107 km. Željezničke stanice na relaciji Jajce – Srnetica bile su: Jajce – Plivska Jezera – Jezero – Volari – Šipovo – Sokolac – Pliva – Podovi – Čardak – Podgora – Mlinište – Ovčara – Lisina – Tisova Kosa – Kurijeva Kosa – Potoci – Srnetica. Za potrebe ove pruge u prigradskom dijelu Jajca sagrađena je još jedna zgrada željezničke postaje poznata pod nazivom Šipad . Izgradnjom ove zgrade Jajce dobiva dvije zasebne željezničke postaje.

 Zgrada željezničke postaje Šipad u Jajcu građena je od tradicionalnih materijala. Zidovi podruma zgrade su zidani od rezanog obrađenog kamena, odnosno sedre u krečnom malteru. U podrumu se nalaze ostave, kao i ostave za ogrjev. Objekt je poprečno s dva drvena zida podijeljen na tri prostorne cjeline. Na osnovu sačuvanih ostataka, može se pretpostaviti da su se na svakoj etaži nalazile po dvije stambene jedinice koje su imale zajedničko kupatilo. Unutarnji pregradni zidovi su izrađeni od opeke debljine 20 cm. Međukatna konstrukcija je izrađena od drvenih greda preko kojih je postavljen drveni pod, dok je krovna konstrukcija  pokrivena  crijepaPovjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika, na sjednici održanoj od 3. do 5. ožujka 2015. godine, donijelo je ODLUKU kojom se: „Povijesni spomenik Zgrada željezničke postaje Šipad (zgrada bivše željezničke stanice Steinbeiss) u Jajcu proglašava  nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.“